‘Depremin maliyeti enflasyona eklendi’
Depremle birlikte hükümetin enflasyonla yaptığı efor hesaplarının tamamen değiştiğini belirten ekonomistlere göre, deprem harcamaları için para basmak enflasyonu tetikleyecek en değerli adımlardan biri oldu.
Ekonomi yazarı Erdem Oğuz, “Depremin maliyeti enflasyona eklendi” başlıklı yazısında konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sıkıldık… Bir yanda seçim var. Paraya ihtiyaç var. Bir yanda küresel ekonomide sakinlik var, bir yanda salgından yeni çıktık ve krize girdik.” deprem Peki biz ne yaptık Depremde emisyonları 11 milyar lira artırdık 6 Şubat’ta 343 milyar 938 milyon 888 bin TL olan emisyon hacmi, 17 Şubat’ta 355 milyar 219 milyon 989 bin TL’ye çıktı. Bundan sonra ne olacak?
Basılan her paranın; enflasyon iştahı üzerine yazılmış. Nakit genişlemesi odunu yıllarca enflasyon cehennemine taşıdı. ATM’lerden çıkan paralara bakın; Mürekkebi kurumayan banknotlar, seri numaraları bir bir akıp gidiyor elimize. Enflasyon sadece döviz kurunda sıçrama yapmaz, fazla para da aynı şeyi yapar.
İKİ SORU İKİ CEVAP
Para basarak ne yaptık?
Para basarak sadece sıkıntılarımızı bir adım öteye taşıdık. Enflasyonu artırma yönünde net bir adım attık.
Maliyetler artmaya devam edecek mi?
Elbette yapacak. Çünkü olağan dışı oluşabilecek kalemler için maliyet kalemlerimize herhangi bir önlem eklemedik. Şimdi inanılmaz bir durum hasarı ekleyeceğiz.
ENFLASYONLA MÜCADELEDE BİR GRAM ADIMI YAPMADIK
Enflasyonla uğraşmak tek başına alınacak bir karar değildir. Bir bütün olarak alınması gereken bir karardır. Her türlü zorluğa göğüs germek gerekir. Çünkü artık evinize bir hırsız girmiştir.
Kazandığınız her kuruş, aldığınız anda azalır. Cebinizde 200 TL var zannederken, çarşıda alış değeri ile karşılaşıyorsunuz. Diğer bir deyişle, artık bir madeni paranın değeri ve satın alma fiyatı olarak iki sayı ile uğraşıyorsunuz.
Adı Türk İktisadi Modeli olarak değiştirilen Heterodokslar, amaçlananın tam tersi bir sonuç verdi. Enflasyon yerine büyümeye odaklanılacağı söylendi. Tüketim ve kredi genişlemesi ile büyüme sağlandı.
Zaten enflasyonla mücadele seçim sonrasına bırakıldı. Ancak şok, tüm hesapların bir kez daha güncellenmesine neden oldu. Seçimden sonra kontrol altına alınacak olan enflasyon ne baz etkisiyle ne de yaz etkisiyle düşüşe geçecek gibi görünmüyor. Ondan sonra sarsıntının büyümeyi ne kadar azaltacağını, enflasyonu ne kadar artıracağını konuşacağız.” (HABER MERKEZİ)