Haber

İmar affı sonucu: 11 kat, 42 daire, tamamı kaçak ve ağır hasarlı

Antakya’nın Ekinci Mahallesi’nde meydana gelen deprem nedeniyle ağır hasar gören Nasa City Apartmanı’nın, imar affıyla başlayan bir dizi yolsuzluk sonucu yapıldığı ortaya çıktı. Binada kiracı olarak oturan Avukat Ebru Ulaş’ın yaptığı incelemeler sonucunda, imar affından yararlanılarak yapılan binaya hiçbir usulsüz kaçak kat eklendiği tespit edildi ve bunlar affa uğradı. “Depremde yıkılan ve ağır hasar gören binaların hikayesi 21 yıllık iktidarın aynası gibi. Hangisinden bakarsanız bakın bir suç zinciri izliyor.” Birgün yazarı Bahadır Özgür, “11 katlı ‘imar affı’ rezaleti” başlıklı yazısında Nasa City Apartmanı’ndaki yolsuzlukları deşifre eden Ebru Ulaş’ın çabalarını ve sonuçlarını şöyle anlattı:

“Nasa City 2020’de bitti. Binada kiracı olan Görkem Ulaş, bölgedeki imar planlarına baktığında bazı katların kaçak olduğundan şüpheleniyor ve Hatay Valiliği İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuruyor. Kimer üzerinden İklim Değişikliği ve şu soruları sorar: Çok katlı bina yapılması parselin kat irtifakı ruhsatına uygun mudur?

Soruların Kimer üzerinden iletildiği Antakya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 5 Ağustos 2022 tarihinde cevap gönderiyor. Gelen cevapta ‘789 ada ve 568 parseli kapsayan alana ilişkin Uygulama İmar Planı 1 Ağustos itibarıyla askıya alınmıştır. , 2022 ve askıya alınan planda maksimum 8 kata izin verildi. Söz konusu parsel üzerinde yapılan 11 katlı binanın geçerli yapı ruhsatı bulunmadığından kat irtifakı ruhsatına uygun değildir. İlgili Kimer başvurusu üzerine Emniyet Müdürlüğü’ne şikayette bulunularak tespitlerin yapılarak Müdürlüğümüze bildirilmesi istendi.’

(…)

Antakya Emniyet Müdürlüğü, yaptığı inceleme sonucunda 23 Ağustos’ta belediyeye gönderdiği resmi yazıda, bina sahiplerinin 18 Mayıs 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan ‘imar affı’ için başvurduklarını ve bunun sonucunda, ‘yapı kayıt belgesi’ aldılar. Böylece İmar Kanunu’na eklenen kesintili 16’ncı unsur sayesinde şehrin göbeğindeki devasa kaçak yapı, tek seferde sorunsuz, sorunsuz bir şekilde temiz bir sicile kavuşuyor. İktidarın burada ‘imar affı’ getirirken manipülasyonunu da görüyoruz. Sanki fakirler için küçük bir ev yaparmış, evini bir kat büyütmüş veya tarlasına çiftçi evi yapmış gibi anlatır, onların yararına düzenlemeler yaparmış hep. ‘İmar affı’nın, milyonlarca liralık inşaat yapanların ve bunlara göz yumanların kazancını artırmaya yönelik bir uygulama olduğu ortaya çıktı.

Ancak, kabahatler zinciri burada bitmiyor. ‘İmar affı’ bir beyanname ile getiriliyor. Bu ne anlama gelir? Bina sahibinin dediği kabul edilmiş demektir.

(…)

Kimer’e başvuran Gökhan Ulaş ve avukat eşi Ebru Ulaş, belediyeden gelen cevaba rağmen vazgeçmedi. Ortada ise Avukat Ebru Ulaş, Antakya’da çok sayıda bina ve müteahhit için dava açan, binaların sağlıksız olduğunu bilirkişi raporları ile kanıtlayan, denetim yapmayan ve sahte denetime imza atan belediye görevlilerini mahkemeye veren kişidir. raporlar. Ve dava ettiği binaların çoğu depremlerde yıkıldı, onlarca insan öldü. Sarsıntının ardından yine müteahhitler ve belediye görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Nasa Kent Apartmanı konusundan vazgeçmeyen Ulaş, burada çok daha ciddi bir usulsüzlüğün olduğuna dikkat çekiyor. Öyle ki binanın ‘imar affından’ yararlandığı resmi yazışmalarda belirtilmesine rağmen kaçak katların malzemesinden sonra yapıldığını söylüyor. Gerçekten gerekli delilleri topladılar. Ulaş’ın sunduğu 7 Ocak 2018 tarihli uydu görüntüsünde binanın sadece 3 katının tamamlandığı görülüyor. Mayıs 2020’de çekilmiş bir fotoğrafta bina 11 kata yükseltilmiş. Ancak ‘imar affı’ kanunu 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış binaları kapsıyor. Ulaş, delillere baktığımızda açık şekliyle ‘imar affı’ uygulamasının geçersiz olduğunu vurguluyor. Müteahhit 42 daire için bir af daha çıkardı.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu